building

Acht eeuwen geschiedenis

De Munsterkerk is één van de bekendste gebouwen van Roermond. ‘Munster’ komt van het Latijnse woord monasterium, dat klooster betekent. Toen de kerk gebouwd werd, was die onderdeel van de Munsterabdij, een cisterciënzer vrouwenklooster.

In 2020 vierde het gebouw zijn 800e verjaardag. Het is daarmee één van de oudste gebouwen van heel Nederland. Het koor werd als eerste gebouwd. In de eeuwen die volgden, werd de kerk steeds verder gebouwd, uitgebreid, verbouwd en gerestaureerd.

De restauratie van het koor in 1850 was de eerste opdracht van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Het zou de eerste zijn van tientallen kerken die Cuypers restaureerde, herbouwde en bouwde. Vanaf 1863 veranderde hij het uiterlijk van de Munsterkerk sterk. Zo voegde hij bijvoorbeeld de vier spitse torens toe. Toen én nu waren de meningen verdeeld over het resultaat.

Een gebouw dat zó oud is, heeft uiteraard ook zo zijn geheimen. Die worden af en toe ontdekt. In 2010 bijvoorbeeld vond een kunsthistoricus van de gemeente Roermond in een nis onder een altaar vijftig menselijke schedels. Waarschijnlijk hebben die te maken met de legende van Ursula en de 11.000 maagden. Volgens een oud christelijk verhaal waren die in het jaar 383 in Keulen vermoord door de Hunnen.

In 1106 vonden arbeiders in Keulen bij het graven van een nieuwe gracht een enorme hoeveelheid schedels en beenderen. Al snel ging het gerucht dat het de 11.000 maagden waren. Er ontstond een levendige handel in die beenderen, die als relieken bewaard werden in kerken en kloosters. Waarschijnlijk zijn de Roermondse schedels zo in de dertiende eeuw terecht gekomen in de kerk.

Ontdek méér over de Munsterkerk in Roermond

Alles over de 20 locaties