building

Beeld met een verhaal

Het Roermondse volkslied begint met ‘Waar ‘t gouden beeld in ‘t zonlicht staat’. Dat gouden beeld staat op de spits van de toren van de Sint-Christoffelkathedraal, uitkijkend over de hele stad. Toch heeft dat beeld er niet altíjd gestaan…

Het stelt Sint-Christoffel voor: een manshoog beeld, van koper met bladgoud er overheen. De Roermondse goudsmit Gerard Douven maakte het oorspronkelijke beeld, in 1665. Deze kunstliefhebber uit Roermond was behalve goudsmid ook de rentmeester van het Kathedraal Kapittel.
Trots stond het beeld op de toren, tot op 20 mei 1892 de bliksem insloeg en de toren uitbrandde. Van het beeld bleven alleen gesmolten brokken over. Een been en hand zijn nog te zien in het Historiehuis.
De herbouwde kerk kreeg een nieuwe toren en beeld. Maar een storm verwoestte de spits en het beeld in 1921 alweer. In de Tweede Wereldoorlog werd zelfs de hele toren in puin geschoten.


Toch kwam er een nieuw beeld, dat vanuit de hele stad te zien is. In 1957 werd het nieuwe vergulde Sint-Christoffelbeeld op zijn plek gehesen, op de herbouwde toren van de gerestaureerde kerk. Dit keer mét een stevige bliksemafleider ernaast. Toch zegt ook die bliksemafleider niet alles. Eén van de vingers van het beeld dat u nu op de kerk kunt zien staan, heeft een zwarte schroeiplek…

 

Ontdek meer over de Sint-Christoffelkathedraal

Alles over de 20 locaties